Indsamling, forskning, forsøg og formidling
Gerlev Legepark har siden 1983 indsamlet, registreret og systematiseret gamle idrætslege til en database, der for tiden rummer over 1000 forskellige legevarianter. En stor del er beskrevet i Jørn Møllers bøger: “Gamle Idrætslege i Danmark Bind 1-4”. Det er en national legesamling og samtidig en grundbog i formidlingen af de gamle lege, idet fremstillingen forener en historisk og pædagogisk synsvinkel.
Gerlev Legepark forestår løbende forskning og forsøg med legene i form af kildestudier og rekonstruktion af regler, redskaber, rammer, symboler osv. med henblik på at skabe viden om de gamle lege og spil og erfaring i at formidle denne viden.
De gamle lege og idrætter udgør en kulturel arv, som det er vigtigt at kende og bevare, men de er også et skatkammer, for fysisk bevægelse. Som tema i idrætspædagogikken findes der næppe et mere alsidigt materiale. Uanset alder, fysiske forudsætninger, køn og færdigheder i en gruppe, vil man kunne sammensætte et engagerende program med passende udfordringer. Der er derfor ikke blot kulturhistoriske, men bestemt også idrætspædagogiske grunde til at arbejde med de gamle lege og idrætter og rette dem mod skoler, institutioner og foreninger.
Gerlev Legepark forestår undervisnings-, skole- og kursustjeneste og har afholdt hundredvis af kurser for lærere og pædagoger. Medarbejderne giver foredrag, driver konsulenttjeneste og varetager store projektopgaver i samarbejde med forskellige partnere.
Ud over de ansatte i Gerlev Legepark støttes denne formidling af “Legebanden”, som er et netværk af tidligere kursister, der alle har modtaget undervisning i formidling af gamle idrætslege og spil. Legebanden deltager hvert år i diverse kulturelle arrangementer, stævner og festivaler over hele landet og udbreder gennem denne virksomhed kendskabet til gamle lege til titusindvis af mennesker.